Ako zajko cestoval na lietadle

25.03.2013 19:28

meno autora: Jozef Cíger Hronský

názov diela: Smelý zajko

ilustrátor: Jaroslav Vodrážka

vydavateľstvo: Mladé letá

rok vydania: 2008

literárny druh: próza

literárny žáner: rozprávka

téma: o zajkovi, ktorý letel lietadlom.

obsah: Zajkovi sa snívalo o lietadle a chcel v ňom letieť.

hlavná postava: syn - Zajko

vedľajšie postavy: otec Zajačik, mama Zajačiková, straka, jašterica, ktrko, lastovička

Žila raz zajačia rodina. Zajačik chodil po kapustu, Zajačiková doma varievala, len synkovi - Zajkovi nechcelo sa robiť. Iba predchalúpkou sedí, do slniečka hľadí, uškom zavše pokýva, o všeličom rozmýšľa : Synko-Zajko, z teba nič nevychováme, keď sa ti robiť nechce! - hovorí mu Zajačiková.

Synko-Zajko, nikdy nebude z teba poriadny zajac! Pred chalupou sedíš, do slniečka hľadíš a nevieš ani, kde je kapustné pole. Povedz, o čom toľko rozmýšľaš? -prihovára sa mu Zajačik.

O tom rozmýšľam, že by som išiel do sveta. Zajačik a Zajačiková sa preľakli. Na synčeka hľadia, slovka nepovedia. Čo mu povedať? Majú len jediného Zajka, u ten by im odišiel do sveta. Koho by malina starosť? Nahovára Zajka otec, prehovára mať, aby doma ostal, aby neodchádzal do sveta. Rodičia nariekajú, keď Zajko odchgádza. Vyprevádzajú ho až po kapustné pole a otec mu hovorí: Nikdy nechoď po cestách, kade chodia ľudia. Zajko odíde a za chvíľu stretne straku a tej sa pýta: sestra straka, chodievajú tadiaľto ľudia? A straka mu hovorí že áno. Tak Zajko ide inou cestou. Potom v lese stretne Zajko veveričku a pýta sa jej: sestrička veverička, chodievajú tadiaľto ľudia? Veverička odpovedá: Áno chodia. Potom na lúke vidí lietadlo a chce lietať. Tak nasadol na lietadlo a ono vzlietlo. V tom sa však lietadlo otočí dole hlavou a Zajačik vypadne. Spadne do hniezda na najvyššej jedlo. Tam ho stretne vrana a vyhodí ho z hniezda.